Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεων και ανάλυσης. Διαβάστε την Πολιτική Cookies.
Επιστημονική συνάντηση. Παντελής Πρεβελάκης – Νίκος Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία
30.11.2017
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Π. Πρεβελάκης – Ν. Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 16:30-21:00, αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου). Η Ημερίδα αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση του ετήσιου εορτασμού της Παγκρήτιας Αδελφότητας που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια δράσης στη Βόρειο Ελλάδα.
Επετειακή αφορμή για την επιστημονική αυτή συνάντηση είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Πρεβελάκη το 2016 και 60 χρόνων φέτος από τον θάνατο του Καζαντζάκη. Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι η εστίαση στη γλώσσα του λογοτεχνικού έργου των δύο Κρητικών συγγραφέων μέσα από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις: λεξικογραφική, ιστορική, συγκριτολογική, κριτική, και μεταφραστική. Με τη συστέγαση των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη στην Ημερίδα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε όχι μόνον τη φιλική και συναδελφική σχέση των δύο ανδρών, αλλά προπάντων και τη μεταξύ τους συνομιλία στο λογοτεχνικό τους έργο.
Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η διαλεκτική ποικιλομορφία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη» είναι ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Στην ημερίδα κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν: ο κ. Χ.-Δ. Γουνελάς, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Χρύσα Δαμιανάκη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, ο κ. Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η φιλόλογος, κα Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Bart Soethaert, Επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου