Οργάνωση επίσκεψης

Το Τμήμα Εκθέσεων Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα) που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ενήλικες, σε οικογένεις, σε ΑμεΑ. Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ως στόχο την επαφή των επισκεπτών με τον βυζαντινό πολιτισμό, αλλά και τον χώρο του Μουσείου γενικότερα.

Σχολεία

Όσοι πρόκειται να επισκεφτείτε το Μουσείο με το σχολείο σας θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού, διευκρινίζοντας εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε εκπαιδευτική δράση, εάν θα υλοποιήσετε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μόνοι σας ή εάν θα κάνετε απλή επίσκεψη με την τάξη σας.
Η είσοδος στο Μουσείο για τα σχολικά τμήματα και τους εκπαιδευτικούς που τα συνοδεύουν είναι δωρεάν.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 306422.

Υλοποιήστε μόνοι σας μία εκπαιδευτική δράση

Ενημερωθείτε για τις εκπαιδευτικές δράσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς από την ενότητα:  Εκπαίδευση/ Εκπαιδευτικές δράσεις-2024 της ιστοσελίδας μας.
Σε κάθε εκπαιδευτική δράση συμμετέχει μία μόνο σχολική τάξη (ως 25 άτομα).
Η διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής δράσης αναφέρεται στην σχετική σελίδα παρουσίασής της.

Στο σχολείο πριν την επίσκεψη

Προετοιμάστε τους μαθητές σας σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο Μουσείο.
Στην ενότητα έντυπα/ για  εκπαιδευτικούς, σε κάθε έντυπο, θα βρείτε προτάσεις για δραστηριότητες πριν και μετά την επίσκεψη στο μουσείο.
Διαβάστε προσεκτικά το αντίστοιχο συνοδευτικό βιβλίο για εκπαιδευτικούς που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες/οδηγίες.
Για την καλύτερη υλοποίηση της δράσης είναι σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί.
Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες.

Στο μουσείο

Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου συνεννοηθείτε με τους φύλακες πού θα αφήσουν τα παιδιά τα πράγματά τους (τσάντες, πανωφόρια).
Ζητήστε να σας δώσουν το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.
Πηγαίνετε στην αίθουσα όπου θα υλοποιήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Εάν χρειάζεται οι μαθητές να είναι καθισμένοι, βάλτε τους να καθίσουν σε κύκλο ακριβώς μπροστά στα αντικείμενα, ώστε να μπορέσουν εύκολα να τα εντοπίσουν. Μην τους αφήνετε να ψάχνουν σε όλη την αίθουσα τα αντικείμενα, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο του Μουσείου και σ’ εσάς.
Αυτό δεν ισχύει εάν υλοποιείτε τη δράση “Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο”.

ΑμεΑ

Ειδικά σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επίσκεψη στο Μουσείο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εκπαίδευσης.
Σε συνεννόηση και συνεργασία με τους/τις υπεύθυνους συνοδούς υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ομάδας. Εκπαιδευτικές δράσεις προσφέρονται για όλες τις ηλικιακές ομάδες (νήπια-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια-ενήλικες).
Τα προγράμματα που προσφέρονται με προσαρμογή είναι το Παίζουμε ανασκαφή; και Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή.
Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν.

Οικογένειες-Ενήλικες

Εάν έρχεστε στο Μουσείο με τα παιδιά σας ή μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο. Πρόκειται για έναν ευχάριστο και διαφορετικό τρόπο επίσκεψης, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου.
Ζητήστε τις κάρτες από τους φύλακες κατά την είσοδό σας στο Μουσείο.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313 306 419, 2313 306420, 2313 306476.

hero