Βραβεύσεις

Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς για το έτος 2005

Το Μουσείο, πρωτοπόρο τόσο στην αντιμετώπιση των εκθεμάτων όσο και στις δράσεις του και στην υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών, σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους, βραβεύτηκε το 2005, ως το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» («Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης), τιμή, η οποία αποδόθηκε σε ελληνικό μουσείο για πρώτη φορά. Το ανωτέρω βραβείο, μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, απονέμεται ετησίως από το 1977 σε μουσείο που πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μόνιμη έκθεσή του ή την επανέκθεση των συλλογών του με κριτήριο τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ των προτεινόμενων από την κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων.Η απόφαση της βράβευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ελήφθη ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών και Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 2004, την οποία ανακοίνωσε με επιστολή του προς το Μουσείο, στις 15 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης Peter Schieder. Η κριτική επιτροπή βάσισε την απόφασή της στην «υπεροχή του Μουσείου» και την «ισορροπία μεταξύ συντήρησης, διατήρησης και παρουσίασης» των εκθεμάτων, σημειώνοντας ιδιαίτερα την απουσία προθηκών και την ανάδειξη των εργασιών συντήρησης.Το Μουσείο παρουσιάστηκε ως «φιλικό προς τον επισκέπτη», ενώ τονίστηκε ο παιδαγωγικός του χαρακτήρας. Η επίσημη τελετή της βράβευσης συνέπεσε με το έτος εορτασμού των 50 χρόνων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνθήκης και πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2005 στο Στρασβούργο, στο Palais Rohan. Το έπαθλο του βραβείου, «η γυναίκα με τα ωραία στήθη» του Χοάν Μιρό, παρέμεινε και εκτέθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για έναν χρόνο. Σήμερα στην ίδια θέση υπάρχει φωτογραφική απεικόνισή του στην είσοδο της πτέρυγας της μόνιμης έκθεσης.


Πρώτο (χρυσό) βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της AVICOM, έτος 2016

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε με το πρώτο (χρυσό) βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της AVICOM (F@IMP 2.0 2016), της Διεθνούς Επιτροπής Οπτικοακουστικών Μέσων και Νέων Τεχνολογιών, Εικόνας και Ήχου του ICOM, στην κατηγορία ταινία μεγάλης διάρκειας για την ταινία παραγωγής του με τίτλο «Η Επιστροφή». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 33 μουσεία και ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΠΟΑ : http://www.yppo.gr/2/g20.jsp και του διοργανωτή: http://www.faimpavicom.org/#/news


Amusing museum

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, παρείχε στους επισκέπτες του,  μια διαδραστική περιήγηση στο μουσείο για κινητά και tablet με λειτουργικό Android, ειδικά σχεδιασμένη για το ΜΒΠ, με τίτλο «Amusing Museum».
Οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις συλλογές με τρόπο βιωματικό μέσα από ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια. Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team, μια ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία.
Η ψηφιακή δράση Αmusing museum, μια διαδραστική περιήγηση με παιχνίδια, πάζλ και σπαζοκεφαλιές στη μόνιμη έκθεση για κινητά και ταμπλέτες με λειτουργικό Android, βραβεύτηκε από το έργο CHRISTA του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 και ως καλή πρακτική αναρτημένη στην Πλατφόρμα Εκμάθησης Πολιτικής (Policy Learning Platform) του Προγράμματος.
Για περισσότερες  πληροφορίες επισκεφτείται το σύνδεσμο:
https://www.interregeurope.eu/good-practices/museum-of-byzantine-culture-innovation-and-digitisation-amusing-museum

Επισυναπτόμενα

AmusingMuseumGuide
Σχετικά με την εφαρμογή Amusing Museum