«Οι εικόνες και τα μυστικά τους»

06.10.2020 - 31.12.2020

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Δύο συλλογές σμίγουν», έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄) με τίτλο «Οι εικόνες και τα μυστικά τους».

Το έτος 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνέχεια πρότασής του, με τη μορφή χρησιδανείου, 109 εικόνες και ιερά κειμήλια από τη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης. Σκοπός του δανεισμού η διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση των πολιτιστικών αγαθών της Δημοτικής Πινακοθήκης από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Με την έκθεση «Δύο Συλλογές σμίγουν» το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έρχεται να πραγματώσει τους σκοπούς του δανεισμού με την προβολή στο ευρύ και ειδικό κοινό της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης μετά από τη συντήρηση και μελέτη εικόνων και ιερών κειμηλίων της, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ο τίτλος της έκθεσης, δηλώνει παράλληλα και την πρόθεση της έκθεσης να συγκροτήσει μιαν ολότητα που προέκυψε από τη συνδυαστική μελέτη των αντικειμένων των δύο Συλλογών, της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η μία Συλλογή λειτουργεί συμπληρωματικά της άλλης καθώς μέσα από τη σύνθεση παρουσιάζονται οι ποικίλες εκφάνσεις της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης στους αιώνες μετά την Άλωση εντασσόμενες στα κοινωνικοοικονομικά συμφραζόμενα. Ταυτόχρονα συμπληρώνεται και ο κατάλογος των πονημάτων επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων και εργαστηρίων, με έμφαση στην επικράτεια του βορειοελλαδικού χώρου που τελούσε υπό οθωμανική κυριαρχία και επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένες εικόνες φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο των μεταβυζαντινών εικόνων, παρατηρώντας τα θέματα, τις καταβολές, αλλά και την τεχνική της κατασκευής τους.

Σχολικά τμήματα της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, ή γονείς με τα παιδιά τους, μπορούν να επισκεφθούν την περιοδική έκθεση, έχοντας “κατεβάσει” πριν την επίσκεψη στο Μουσείο από τον σύνδεσμο το υλικό με τις επιλεγμένες εικόνες. Από εκεί θα  αντλήσουν πληροφορίες και θέματα για συζήτηση με τα παιδιά.

Στην συνέχεια, μετά την επίσκεψη, στο σχολείο ή στο σπίτι, τα παιδιά με τους δασκάλους ή τους γονείς τους μπορούν

α) να κατεβάσουν με τον ίδιο τρόπο οκτώ προτεινόμενα ανθίβολα (πρότυπα σχέδια) και τις σχετικές οδηγίες για να ζωγραφίσουν μία εικόνα με την τεχνική του ανθιβόλου και

β) να κατασκευάσουν ένα έκτυπο ανθίβολο από εικόνα του Μουσείου ή της επιλογής τους.

Εφόσον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιηθεί μέσω επίσκεψης σχολείου, ο ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων είναι έως 13 μαθητές μαζί με το συνοδό εκπαιδευτικό, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του  Covid-19.

Μετά το πέρας της δραστηριότητας όποιος επιθυμεί από τους συμμετέχοντες μπορεί να αποστείλει την εργασία του στο Μουσείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mbp@culture.gr ώστε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή έκθεση με όλα τα έργα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Χώρος:  πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Διάρκεια έκθεσης:   έως 31-12-2020

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά αρχεία