Απολογισμός δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

19.09.2023 - 03.10.2023

Για ακόμη μία χρονιά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετείχε στον εορτασμό του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος είχε τον τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση. Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτική δράση για άτομα τρίτης ηλικίας με τίτλο «Ιστορίες παλιές και καινούριες από την καθημερινή ζωή».

Στη δράση συμμετείχαν 25 μέλη του 12ου ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, τα οποία εξερεύνησαν, με τη βοήθεια των υπεύθυνων αρχαιολόγων του Μουσείου, αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, ανακαλώντας προσωπικές μνήμες που σχετίζονταν με τα αντικείμενα, τις οποίες στη συνέχεια διηγήθηκαν στο σύνολο των συμμετεχόντων. Η δράση ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου όταν οι υπεύθυνες της δράσης από την πλευρά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού επισκέφτηκαν το χώρο του 12ου ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης. Εκεί οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αντικείμενα-προσωπικά κειμήλια που έχουν στην κατοχή τους και διηγήθηκαν τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορίες τους.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι συμμετέχοντες υποδέχτηκαν τη δράση, γέννησε την προσδοκία για περαιτέρω συνεργασία του Μουσείου με την τρίτη ηλικία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης που την υποστηρίζουν.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023, επισκέφτηκαν το Μουσείο 630 άτομα. Η είσοδος στο Μουσείο για το κοινό ήταν δωρεάν.

Σχετικά αρχεία