Διάλεξη Κ. Ράπτη “Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης· μια επανεξέταση της αρχιτεκτονικής, του διακόσμου και της ιστορίας της πρωτοβυζαντινής βασιλικής από την ίδρυσή της έως την αυγή του 20ου αιώνα”

25.04.2018

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Ράπτη, Δρα αρχαιολογίας, με τίτλο «Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης· μια επανεξέταση της αρχιτεκτονικής, του διακόσμου και της ιστορίας της πρωτοβυζαντινής βασιλικής από την ίδρυσή της έως την αυγή του 20ου αιώνα» την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στις 20.00 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου.  Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στη διάλεξη θα αναλυθεί η αρχιτεκτονική, ο γλυπτός και ο εντοίχιος διάκοσμος της Αχειροποίητου, της αρτιότερα διατηρούμενης αρχιτεκτονικής σύνθεσης της ύστερης αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη, και θα παρουσιαστεί η ιστορία του μνημείου από την ίδρυσή του στα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 6ου αιώνα έως την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο νέο Ελληνικό κράτος την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα.