Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2007

29.09.2007 - 30.09.2007

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και η Ελλάδα συμμετέχει στο θεσμό από το 1994.

Στόχος του εορτασμού, μεταξύ άλλων, είναι η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το 1999, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς απέκτησαν το δικό τους σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά.

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μουσεία και μνημεία αναζητούν άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό. Το θέμα που έχει επιλεγεί για τη διετία 2007-2008 είναι “Οικείες Ιστορίες”.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο εξερεύνησης της μόνιμης έκθεσής του, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2007. Στο πλαίσιο του γενικού θέματος “Οικείες ιστορίες”, το Μουσείο, σε συνεργασία με την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων του Δήμου Θέρμης και τον Σύλλογο Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης, δίνει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης που θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη του Ιουστινιανού.

Εκδηλώσεις

Παιχνίδι Ρόλων (Role Playing Game – RPG)

29-30 Σεπτεμβρίου 2007

Ενήλικες, Οικογένειες, Νέοι από 15 ετών

Τι σχέση έχει μια ομάδα ανύποπτων ταξιδιωτών με την περίεργη εξαφάνιση ενός πολύτιμου κοσμήματος; Τι στοιχεία κρατά ο μυστηριώδης «Αιγύπτιος»; Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος της κλοπής του αυτοκρατορικού δώρου;

Οι συμμετέχοντες θα λύσουν γρίφους, θα αναζητήσουν κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα και αίθουσες του Μουσείου και θα «ανακρίνουν» χαρακτήρες της εποχής, προκειμένου να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αυτοκρατορικού δώρου και να πραγματοποιήσουν μια αξέχαστη επίσκεψη!

Προσαρμόζοντας τις βασικές αρχές των παιχνιδιών ρόλων στις ιδιαίτερες ανάγκες της Διοργάνωσης ενός δρώμενου στον χώρο του Μουσείου, έμπειροι αφηγητές θα βρίσκονται δίπλα στους επισκέπτες καθώς προχωρούν βήμα-βήμα  προς τη λύση του μυστηρίου.

Θεματική περιήγηση στο Μουσείο

29-30 Σεπτεμβρίου 2007

Ενήλικες, Οικογένειες,, Νέοι από 15 ετών

Θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Επισκεφτείτε την Αίθουσα 2 και την Αίθουσα 6 και με τη βοήθεια του φυλλαδίου ανακαλύψετε πώς ήταν η ζωή στην πόλη των παλαιοχριστιανικών χρόνων και η ζωή σε ένα κάστρο στα μεσοβυζαντινά χρόνια αντίστοιχα.

 

Σχετικά αρχεία