Συμμετοχή ΜΒΠ στην περιοδική έκθεση «ΚΟΙΝΟΙ ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ»

Συμμετοχή ΜΒΠ στην περιοδική έκθεση  «ΚΟΙΝΟΙ ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ»

Κατηγορία:  Δανεισμός Εκθεμάτων

Ημερομηνία Έναρξης:  23/09/2017

Ημερομηνία Λήξης:  31/12/2017

Παράταση:  14/01/2018

Ώρα Έναρξης:  8.00

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει με αντικείμενα των συλλογών του στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Κοινοί Ιεροί Τόποι», η οποία διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για την έκθεση από τους επιμελητές της:

Παρά τις θεολογικές διαφορές, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μοιράζονται πολλά στοιχεία, όπως πεποιθήσεις, τελετές, μορφές και ιερούς τόπους. Αυτές οι διασταυρώσεις, ωστόσο, δεν στερούνται ασάφειας και μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ο μεσογειακός κόσμος προσφέρει πολλά παραδείγματα διαμοιρασμού, αλλά και διαχωρισμού και διαίρεσης. 

Η έκθεση οργανώνεται έτσι, ώστε να οδηγεί σε μια ανθρωπολογικού χαρακτήρα περιήγηση σε ιερά αφιερωμένα σε προφήτες και πατριάρχες, στην Παναγία και σε ορισμένους αγίους, καθώς και σε έργα σύγχρονης τέχνης, που αποτελούν νέους τόπους διαμοιρασμού εννοιών του ιερού. Ειδικά με τα τελευταία, τίθενται ερωτήματα γύρω από τη δύναμη των θρησκευτικών συμβόλων και παραδόσεων, καθώς και των πρακτικών οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα ή στις παρυφές της θρησκείας και της πίστης.

 

Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Γενί Τζαμί  

Διάρκεια έκθεσης: 23 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες