Έκθεση συντηρηθέντων ιερών κειμηλίων του Ι. Ναού Αγίου Παύλου της Φ.Α.Α.Θ.

Έκθεση συντηρηθέντων ιερών κειμηλίων του Ι. Ναού Αγίου Παύλου της Φ.Α.Α.Θ.

Κατηγορία:  Περιοδικές Εκθέσεις

Ημερομηνία Έναρξης:  24/05/2012

Ημερομηνία Λήξης:  06/09/2012

Χώρος:  Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.)

Η συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.) είχε αντικείμενο  τη συντήρηση 30 κειμηλίων του Ν. Αγ. Παύλου της Φ.Α.Α.Θ. στα εργαστήρια του Μ.Β.Π. και διήρκησε από τις 24/05/2012 έως τις 09/06/2012. Ακολούθησε η παρουσίασή τους στην Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. και η έκδοση επιστημονικού καταλόγου της περιοδικής έκθεσης.

Ο ναός ανεγέρθηκε σύμφωνα με σχέδια του Ξ. Παιονίδη στις αρχές του 20ου αιώνα, εξωτερικά του ανατολικού τοίχους της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούσε κοιμητήριο από τους παλαιοχριστιανκούς χρόνους.

Η συλλογή των κειμηλίων αποτελείται από 26 εικόνες (11 εικόνες με μεταλλικό υποστήριγμα, 15 εικόνες με ξύλινο υποστήριγμα), 1 μεταλλικό αρτοφόριο, 1 πίνακα σε μουσαμά (ελαιογραφία του Περικλή Λύτρα), 1 επιτάφιο και 1 ξυλόγλυπτο μέλος εκκλησιαστικού επίπλου.

Η συντήρηση των κειμηλίων περιλάμβανε εργασίες στερέωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης. Παράλληλα, το Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων του Μ.Β.Π. πραγματοποίησε έρευνα για την ταυτοποίηση υλικών των έργων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Στερεάς Κατάστασης του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του Κατασκευαστικού Τομέα  του Τμήματος  Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πραγματοποιήθηκε η διπλωματική εργασία με τίτλο: Αρχές Πειραματικού Σχεδιασμού στη Συντήρηση των Έργων Τέχνης - Η Περίπτωση των Φορητών Εικόνων από τον Ι.Ν. Αγίου Παύλου της  «Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης» της φοιτήτριας Αναστασίας Ρουσάκη του Τομέα Στερεάς Κατάστασης του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. 

Φορείς

Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.)

Δείτε Επίσης