Θεματική βραδιά: Ο Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης: ιστορία και τεχνολογία ενός Παλαιολόγειου αριστουργήματος

24.02.2016

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Μάχη με το Χρόνο. Η συντήρηση των αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού“, οργανώνεται από το Μουσείο μας κύκλος ομιλιών σχετικών με ζητήματα συντήρησης και διαχείρισης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Η δεύτερη θεματική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.30, στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” φέρει τον τίτλο «Ο Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης: ιστορία και τεχνολογία ενός Παλαιολόγειου αριστουργήματος». Για την ιστορία του αντικειμένου θα μιλήσει ο αρχαιολόγος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας και για τη συντήρησή του, η συντηρήτρια  υφάσματος Καλλιόπη Καβάσιλα.

Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στην ιστορία του  αντικειμένου, στη στυλιστική και τεχνολογική ανάλυση του κεντήματος, στις  επεμβάσεις και αλλαγές που έχει υποστεί στην διάρκεια της ζωής του καθώς και στις εργασίες συντήρησης. Σκοπός της παρουσίασης είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν στην  ιστορία του, στον τρόπο κατασκευής των επιταφίων αλλά και η πνευματική και αισθητική απόλαυση που προσφέρουν.