Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης “Πέρα από το καθήκον: Η ανθρωπιστική απάντηση της ισπανικής Εξωτερικής Υπηρεσίας στο Ολοκαύτωμα”

05.10.2018

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα παρουσιάζει στο κεντρικό αίθριο του μουσείου την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα».

Το υλικό της έκθεσης αφηγείται στο κοινό την ηρωική και πολλές φορές αντίθετη με την επίσημη πολιτική της χώρας προσπάθεια στελεχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας να σώσουν τις ζωές Σεφαραδιτών Εβραίων, που κινδύνευσαν θανάσιμα την περίοδο του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην προσπάθειά τους αυτή οι Ισπανοί διπλωμάτες βοηθήθηκαν, εκτός από την κατοχή από Εβραίους ισπανικών διαβατηρίων, και από την ύπαρξη από το 1924 ενός διατάγματος, το οποίο προέβλεπε τη χορήγηση της ισπανικής υπηκοότητας σε κατοίκους του εξωτερικού, οι οικογένειες των οποίων διέμεναν κάποτε στην Ισπανία και είχαν εγγραφεί στα ληξιαρχεία. Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί Εβραίοι μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη ναζιστική βαρβαρότητα βρίσκοντας καταφύγιο στο έδαφος της Ισπανίας. Ένας από εκείνους που με μεγάλο ρίσκο συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης ήταν ο Γενικός Πρόξενος Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες, σωτήρας Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας.

Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 19 Οκτωβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: 8.00-20.00

Σχετικά αρχεία