Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011

06.10.2011 - 09.10.2011

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού συµµετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εµβέλειας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. µε τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισµός». Σκοπός της δράσης αυτής είναι να αναδειχθούν οι δεσµοί ανάµεσα στον φυσικό και στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Για τη διετία 2010-11 το θέµα της εκστρατείας είναι «Φωνές νερού µυριάδες», µε στόχο να τονιστεί η σηµασία του νερού και οι ποικίλες διαστάσεις της αξίας του στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Εκδηλώσεις

Ξενάγηση
Φωνές νερού μυριάδες: ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες από αρχαιολόγους του Μουσείου με θεματικό άξονα το νερό.

Αφήγηση παραμυθιού

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, 12:00

Παιδιά 6 έως 12 ετών

«Βεργόνες και ξωθιές»

…παράξενα πλάσματα του νερού…

Οι νεράιδες και οι ξωθιές γεύονται το γλυκό νερό, λούζονται, χτενίζονται στις βρύσες. Οι γοργόνες και οι βεργόνες κολυμπούν στην αλμύρα.
Όλες τους όμως αγαπούν το νερό, άλλες τ’ αλμυρό κι άλλες το γλυκό.
Ας αλαφροπατήσουμε λιγάκι να τις δούμε, ας ησυχάσουμε και το τραγούδι τους ν’ αφουγκραστούμε.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Το βυζαντινό κάστρο» του Μουσείου.

Αφηγείται η Ανθή Θάνου και συνοδεύει με ζωντανή μουσική ο Παναγιώτης Κούλελης.

Έκθεση 

Έκθεση-προβολή καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης (τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα) στον χώρο υποδοχής του μουσείου με θέμα την ύδρευση. Τα δελτάρια προέρχονται από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από τους συλλέκτες J.-P. Grelois και A. Παπαϊωάννου.
Τέλος, οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν από την υποδοχή του Μουσείου ένα φύλλο θεματικής περιήγησης που αφορούσε τέσσερα επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με το νερό.

 

 

 

 

 

Σχετικά αρχεία