Ουράνιον Λόγον-Από το Πάθος στην Εξιλέωση

13.10.2017

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, παρουσιάζει την παράσταση με  τίτλο Ουράνιον Λόγον-Από το Πάθος στην Εξιλέωση, μία μουσικοθεατρική περιπατητική παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στις 20.30.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική συνάντηση της Αλίκης Δουρμάζερ, σκηνοθέτη του Present Being Ensemble σωματικού θεάτρου, του κιθαρίστα Θανάση Γκαμαράζη και του κρουστού Κώστα Αναστασιάδη που σχεδιάστηκε ειδικά για τους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Εμπνεόμενοι από τα εκθέματα και την ατμόσφαιρα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνάντηση με το ποιητικό έργο ‘Ωδαί’ του Ανδρέα Κάλβου, την ‘Ασκητική’ του Καζαντζάκη και τον ‘Δύστηνο Άγγελο’ του Χ. Μίλλερ, συνθέτουν μία μουσικοθεατρική διαδρομή με άξονες τη  Γέννηση – Φώτιση – Θάνατο – Αναγέννηση στην ατομική και στη συλλογική πορεία του ανθρώπου.

Μία site – specific  θεατρική performance αποτελούμενη από  κινησιολογική δράση, ζωντανή μουσική, τραγούδια a capella και ερμηνευμένο λόγο που μας οδηγεί σε ένα θεατρικό ταξίδι μέσα από τις φάσεις της μεταμόρφωσης του πνεύματος του ανθρώπου στην προσπάθεια ανέλιξής του προς την Εξιλέωση.

Μια συμπόρευση του Θείου και του Θνητού.

Από τη Γέννηση, στη Φώτιση, στο Θάνατο, στην Αναγέννηση.

Η νίκη και η ήττα και η κυκλική της εναλλαγή.

Η Γνώση, η Κατανόηση, ο Φόβος και το Πάθος.

Η Αποδοχή και η Εξιλέωση.

Η Απελευθέρωση.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία : Άλικη Δουρμάζερ

Δραματουργική επιμέλεια : Μαρία Φαμιλίτου, Αλίκη Δουρμάζερ

Μουσική επιμέλεια : Θανάσης Γκαμαράζης

Κρουστά : Κώστας Αναστασιάδης

Ηθοποιοί και χορευτές : Present Being Ensemble

Αναστασία Χίντζιου, Φένια Χατζάκου, Μαρία Φαμιλίτου, Μαρία Τσουκάπα, Κατερίνα Μακρή, Μαρία Σεμερτζίδου, Πελαγία Τσακαλίδου, Μαρία Αλίκη Μπατζάκη, Γεωργία Κατσιδώνη, Αθανασία Κίρκου, Δανάη Τσουφλίδου

Σολίστες Φωνής : Λίνα Τσέρνου, Γιάννα Tσολακίδου, Ελένη Αδαμίδου, Αλίκη Δουρμάζερ

Επιλογή τραγουδιών : Αλίκη Δουρμάζερ, Λίνα Τσέρνου

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 6944298946 (κα Λαμπροπούλου, 18.00-20.00)

Η θεατρική ομάδα Present Being Ensemble με σκηνοθέτη την Αλίκη Δουρμάζερ συνδέει το σωματικό θέατρο, τον χορό και το τραγούδι και δημιουργεί παραστάσεις με έντονη κινησιολογία, ζωντανή δράση στο παρόν, αυτοσχεδιασμό και με βαθιά εμπειρική σύνδεση με το κοινό. Αποτελείται από performer Σωματικού Θεάτρου και χορού που έχουν εκπαιδευτεί από την Αλίκη Δουρμάζερ στο εργαστήριο Present Being Performer Laboratory, με καλλιτεχνική παρουσία από το 2014. Nemokami filmai online – Filmai.in

Η προηγούμενη θεατρική παραγωγή της ομάδας ήταν η performance ‘Το Σώμα της’ στο Bensousan Han ( Απρίλιος 2017).

Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε «Theatre Studies» με ειδικότητα στο Physical Theatre (1999) και είναι αριστούχος κάτοχος Master in Arts στo «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance» (2009) University of Huddersfield, UK.

Έχει  ειδική εκπαίδευση στο ψυχοσωματικό θέατρο- Phillip Zarrilli (UK & Wales), στο Ensemble Physical Theatre – John Britton (UK) και σε ‘Voice and the Body’ techniques – Chris Coe (UK).

Πρώην associate director και νυν artist του DUENDE International Ensemble με έδρα την Αγγλία (2010) ερμηνεύει, σκηνοθετεί και εισηγείται τη φωνητική εκπαίδευση  της ομάδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι υπεύθυνη εκπαίδευσης της δικής της μεθόδου Voice is the Body στο DUENDE School of Ensemble Physical Theatre στην Αθήνα.

Εργάζεται στο θεατρικό  πεδίο από το 1999 ως performer-ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωματικού θεάτρου σε θεατρικούς και εναλλακτικούς  χώρους σε  Ελλάδα, Αγγλία και Ελβετία.

Διδάσκει ανελλιπώς από το 1999 Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Performance σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία (University of Huddersfield & University of Oldham), Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία.

Ερευνά και διδάσκει την δική της προσέγγιση ‘Voice is the Body – H δυναμική της φωνής ως σώμα’ καθώς και πραγματοποιεί ερευνητικούς σεμιναριακoύς κύκλους σύνθεσης Solo Performance με θέματα όπως ‘Μήδεια’, ‘Κάθετος Χρόνος’.

H τελευταία της ερευνητική παράσταση είναι η Solo Performance ‘MEDuLA’, βασισμένη στην Μήδεια του Ευριπίδη, με παραστάσεις σε Γενεύη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ίδρυσε το 2014 το Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου και Performance ‘Present Being Performer Laboratory’ στην Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει και σκηνοθετεί. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας  Present Being Ensemble με θεατρικές παραγωγές που συνδέουν το σωματικό θέατρο, τον χορό και το τραγούδι.

O Θανάσης Γκαμαράζης είναι έμπειρος μουσικός με ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα, αριστοτέχνης κιθαρίστας σε μουσικά σχήματα, πειραματιστής και μουσικός αυτοσχεδιαστής σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με την Αλίκη Δουρμάζερ στη solo performance Medula, στην αυτοσχεδιαστική παράσταση του DUENDE ‘Collision #11’ και στην παράσταση του Present Being Performer Laboratory ‘Ο Προφήτης’.

Ο Κώστας Αναστασιάδης, τυμπανιστής, συνθέτης, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια συμπράξει με ετερόκλητα μουσικά σχήματα στην παγκόσμια σκηνή, αναδεικνύει και υποστηρίζει με την ώριμη αυτοσχεδιαστική του δεξιοτεχνία, τον μοναδικά ιδιαίτερο παλμό του μέσα στο χώρο του χρόνου. Έχοντας διακριθεί με τον έπαινο του ¨Μοναδικά Ιδιαίτερου Στυλίστα (Unique Individual Stylist Award), ως ανήσυχος ερευνητής σέβεται τις ρίζες του, μελετά και αναζητά την παράδοση και την εξέλιξη της, δημιουργώντας ένα φρέσκο κράμα διαθέσεων του ήχου.