Διάλεξη του Ν. Γραίκου “Νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη: προτάσεις μεθόδου και οριοθέτησης του ερευνητικού της πεδίου”

26.03.2018

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σάς προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Νικόλαου Γραίκου, Δρα Ιστορίας της Τέχνης, με τίτλο “Νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη: προτάσεις μεθόδου και οριοθέτησης του ερευνητικού της πεδίου” τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 20.00 στο ΑμφιθέατροΜελίνα Μερκούρη” του Μουσείου.  Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στη διάλεξη θα θιγούν θέματα όπως η εξέλιξη της μελέτης της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης σε συνεκτικό ιστοριογραφικό πεδίο, οι αλληλοεπικαλύψεις της με άλλα πεδία όπως η βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη, η κοινωνική ανθρωπολογία, η ιστορία της τέχνης και η θεολογία. Θα προταθεί η ένταξή της στην ιστορία της νεοελληνικής ιστορίας της τέχνης, με επιστημονικά οφέλη και για τους δύο κλάδους,  και η εφαρμογή νέων μεθοδολογιών, όπως οι πολιτισμικές σπουδές, οι πολυτροπικές «αναγνώσεις» και η ένταξη του εικονογραφικού υλικού στα κοινωνικά του συμφραζόμενα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης» που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Χορηγοί επικοινωνίας:

EΡT3, 9,58 FM, 102 FM, TV 100, FM 100

Σχετικά αρχεία