Ημερίδα με θέμα «Ο Πλάτων Ροδοκανάκης και η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, 1912-1919»

22.11.2019

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ο Πλάτων Ροδοκανάκης και η βυζαντινή Θεσσαλονίκη, 1912-1919 – Φιλολογικό μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του».
Ο Πλ. Ροδοκανάκης, γνωστός για το εξαίρετο πεζογραφικό έργο του, υπήρξε ο πρώτος Τμηματάρχης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Προσωρινής Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και κατόπιν, από το 1918-1919, διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.
Το έργο του στη Θεσσαλονίκη αφορούσε στη συγκρότηση “Μακεδονικού Μουσείου” στη Ροτόντα, το οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν υλοποιήθηκε. Πέραν τούτου, όμως, η σχέση του με θέματα της πόλεως ξεκινά ήδη από το 1908, ενώ η ενασχόλησή του με τον βυζαντινό πολιτισμό υπήρξε σταθερή έως και τον πρόωρο θάνατό του. Ο Πλ. Ροδοκανάκης συνέταξε εμπεριστατωμένες λογοτεχνικές μελέτες για τον βυζαντινό πολιτισμό και κατέθεσε προοδευτικές για την εποχή του απόψεις για την προστασία των βυζαντινών αρχαιοτήτων, των κειμηλίων και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στην ημερίδα παρουσιάζονται πτυχές του έργου του, που παραμένει εν γένει άγνωστο, και επανεξετάζονται οι αρχαιολογικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τάσεις την περίοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη ως βυζαντινή πόλη.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019. Ώρα έναρξης: 9:00 π.μ.