Εγκαίνια της έκθεσης «Νέος εξπρεσιονισμός, αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου»

08.09.2017 - 22.09.2017

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Νέος εξπρεσιονισμός, αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου», τα οποία θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20.00 στο αίθριο του Μουσείου.  Η έκθεση αποτελεί παραγωγή της ομάδας f14-Κοινόν Φωτογράφων, η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Διάρκεια έκθεσης: 8/9 – 22/10/2017

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Φώτη Παλαιολόγο, καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας:

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του εξπρεσιονισμού, προσπαθήσαμε με τη φωτογραφία σαν μέσο –που έχει εξελιχθεί σε επίπεδα ουτοπίας– να δημιουργήσουμε εικόνες με αφορμή αυτόν. Εικόνες που να αποδίδουν εκείνο το κλίμα με στοιχεία σημερινά. Εικόνες με έντονες σκιές, βαριές, πεσιμιστικές. Εικόνες με εκρήξεις χρωμάτων. Εικόνες που δεν είναι σχεδόν ποτέ χαρούμενες,  εκφράζουν τα βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, δημιουργούν αγωνία.

Η ιστορία κάνοντας τους κύκλους της και η πολύβουη Ευρώπη μας με τα τεράστια σύγχρονα προβλήματα –οικονομικά, άνοδος του ακραίων πολιτικών, προσφυγικό– φέρνει στο νου και την έκφραση γενεσιουργά στοιχεία του εξπρεσιονισμού. Βλέπουμε τις αντι-παραστάσεις ενός σύγχρονου κόσμου που επαναλαμβάνει λάθη και πρακτικές του παρελθόντος.

Έχουμε λοιπόν και σήμερα εικόνες ενός νεοεξπρεσιονισμού που, δανειζόμενος στοιχεία από το κίνημα του περασμένου αιώνα, προσπαθεί να εκφράσει την εποχή μας.

“Ο άνθρωπος κραυγάζει

από τα βάθη

Της ψυχής του.

Ολόκληρη η εποχή μας

Είναι μια μοναδική,

διαπεραστική κραυγή.

 

Η τέχνη

κραυγάζει κι αυτή

Μέσα στο βαθύ

Σκοτάδι,

 

ζητά βοήθεια,

ζητά πνευματικότητα.

Αυτό είναι

Εξπρεσιονισμός.”

Hermann Bahr, 1863-1934