Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 – “Θεατρικά τοπία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού”

14.05.2016 - 15.05.2016

Τρεις καταξιωμένοι σκηνοθέτες, οι Βίκτωρ Αρδίττης, Δαμιανός Κωνσταντινίδης και Μιχαήλ Μαρμαρινός, διαμορφώνουν θεατρικά τοπία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πρόκειται για μια δημιουργική συνάντηση του Μουσείου με το θέατρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., η οποία εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής, υπό την εποπτεία των τριών σκηνοθετών-διδασκόντων, παρουσιάζουν θεατρικές δράσεις σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του Μουσείου και αναδεικνύουν τη δυναμική τόσο του κτιρίου όσο και των εκθεμάτων από μια διαφορετική σκοπιά.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ELEVATE: how to pop the corn» της Λήδας Σιμώτα Ελ Τζαγιούσι, στο πλαίσιο του μαθήματος σκηνοθεσίας του Β. Αρδίττη. Ως άξονας του «Elevate» λειτουργεί το διήγημα «Λάπιν και Λαπίνοβα» της Virginia Woolf, ενώ στη σύνθεση εντάσσονται αποσπάσματα και από άλλα κείμενα, κάποια εκ των οποίων γράφτηκαν με αφορμή την παράσταση.

Επίσης, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία του Δ. Κωνσταντινίδη και μετάφραση της Ε. Μερκενίδου. Η «Ανδρομάχη» αποτελεί μια βίαιη επίθεση ενάντια στην πολιτική ισχύος, καθώς κι ένα οικογενειακό, πολιτικό και κοινωνικό δράμα με διαρκείς αντιπαραθέσεις. Αποπνέει, επίσης, μια αίσθηση τέλους εποχής, κι εδώ βρίσκεται ένα ακόμη σημείο επαφής με το δικό μας σήμερα.

Τέλος, στο πλαίσιο του μαθήματος υποκριτικής του Μ. Μαρμαρινού, θα πραγματοποιηθεί ένα πειραματικό μάθημα με τίτλο “Πέντε δράσεις – Πέντε περφόρμανς”. Όπως ο ίδιος σημειώνει σχετικά, «τα μουσεία είναι Τόποι, όπου οι ζωές που περικλείουν και εκθέτουν είναι κατά κανόνα άφατες (…), είναι Νέκυιες, όπου εμείς οι ηθοποιοί δανείζουμε το σώμα μας και μέσα από τη σεμνή τελετή της σωματικής Παρουσίας, και λίγο σαν ιδιότυποι “ξεναγοί”, προσφέρουμε στις μνήμες την απαραίτητη πνοή-δυνατότητα για να μιλήσουν, να μας αφηγηθούν την ιστορία τους.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 20.00: «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη (επόπτης καθηγητής: Δ. Κωνσταντινίδης).
Στο μικρό αίθριο του Μουσείου.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 18.00 – 19:30: “Πέντε δράσεις – Πέντε περφόρμανς” (επόπτης καθηγητής: Μ. Μαρμαρινός).
Στις αίθουσες του Μουσείου.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 20.00: «Elevate», σε σκηνοθεσία της Λήδας Σιμώτα – Ελ Τζαγιούσι (επόπτης καθηγητής: Β. Αρδίττης).
Στην αίθουσα «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» της μόνιμης έκθεσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.