Βραδιά αφήγησης σερβικών λαϊκών παραμυθιών

25.05.2012 - 25.05.2012

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, ώρα 20.00 η αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται έξι σερβικά λαϊκά παραμύθια από τη συλλογή του Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς, σε μετάφραση του ποιητή Μομτσίλο Ράντιτς, και τίτλο “Μάνα για φοράδα γέννησε τούτο το πουλάρι“.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει φέτος τιμώμενη χώρα τη Σερβία. Στο πλαίσιο αυτό, το Σερβικό Υπουργείο Πολιτισμού και η Πρεσβεία της Σερβίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν τη βραδιά αφήγησης σερβικών λαϊκών παραμυθιών, ως μια παράλληλη εκδήλωση που μας φέρνει σε άμεση επαφή με την ψυχή του σερβικού λαού.

Η βυζαντινή παράδοση επηρέασε σημαντικά την προφορική λογοτεχνία των σλαβικών χωρών, δημιουργώντας ένα κοινό πεδίο αναφοράς των λαϊκών παραμυθιών τους και των αντίστοιχων ελληνικών. Εκτός από δύο παραμύθια που αναφέρονται στον Μίλος Όμπιλιτς, έναν ήρωα ανάλογο με το Διγενή Ακρίτα και στηρίζονται σε μεσαιωνικά επικά άσματα, τα υπόλοιπα ανήκουν στην κατηγορία των μαγικών παραμυθιών, σ’ αυτά δηλαδή που λαμβάνει χώρα το θαυμάσιο [το θαύμα]. Οι εικόνες και η δράση τους έχουν έναν ιδιότυπο λυρισμό, την επιβίωση παγανιστικών στοιχείων και την ανάδυση ενός ρωμαλέου ψυχισμού που διανύει όλη την κλίμακα, από τις πιο σκοτεινές μέχρι τις πιο φωτεινές πτυχές του, ασκώντας μια ιδιαίτερη γοητεία στον αποδέκτη τους.

Την αφήγηση θα πλουμίσει μουσική της Σερβίας, που επιμελείται ο μεταφραστής.
Το βιβλίο «Σερβικά παραμύθια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ.

Servika paramythia thΘα ακουστούν τα παρακάτω παραμύθια:

  • Παράξενη τρίχα
  • Κόρη απ’ άλογο πιο γρήγορη
  • Η χρυσομηλιά και οι εννιά παγώνες
  • Μάνα για φοράδα γέννησε τούτο το πουλάρι
  • Ο θάνατος του Μίλος Όμπιλιτς
  • Ο βασιλιάς ο Τροϊανός έχει τραγίσια αφτιά

Για ενήλικες και παιδιά 11 ετών και άνω
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2313-306400 (κ. Χωτίδου) από τη Δευτέρα 21 έως την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 και κατά τις ώρες 9.00-14.00.

Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος ελεύθερη

Informacije

Serviko logo th   image001Serbia logo embassy

Σχετικά αρχεία