«Ο άγιος Σάββας Σερβίας»

«Ο άγιος Σάββας Σερβίας»

Κατηγορία:  Περιοδικές Εκθέσεις

Ημερομηνία Έναρξης:  08/06/2017

Ημερομηνία Λήξης:  11/09/2017

Εγκαίνια:  08/06/2017

Ώρα Έναρξης:  20.00

Χώρος:  Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος"

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Ιστορίας της Σερβίας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» την Πέμπτη, 8 Ιουνίου στις 20:00 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του ΜΒΠ «Κυριάκος Κρόκος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται απεικονίσεις του αγίου και επεξηγηματικά κείμενα σχετικά με τη ζωή και το έργο του, ενώ κεντρικό έκθεμα αποτελεί το ακριβές αντίγραφο της ποιμαντορικής ράβδου του αγίου.

Ο άγιος Σάββας (περ. 1175-1236) -πρίγκιπας της σερβικής δυναστείας των Νεμανιδών- υπήρξε κτήτορας της μονής Χελανδαρίου το 1198, ιδρυτής και μεγάλος ευεργέτης ναών και μονών (στο Άγιο Όρος, στη Σερβία, στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στους Αγίους Τόπους), ηγούμενος της μονής Στουντένιτσα, διπλωμάτης, νομοθέτης, ιδρυτής και πρώτος αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ενίσχυσε με το έργο του την άμεση σχέση της Σερβίας με  το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία, ενώ και για τη συγγραφή του νομοκανονικού του έργου, κειμένου θεμελιώδους για τη σερβική εκκλησία και πολιτεία, βασίστηκε σε αντίστοιχα βυζαντινά κείμενα τα οποία αποτέλεσαν το πρότυπο για  την αντίστοιχη σερβική παραγωγή.

Είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το Άγιο Όρος, όπου μόνασε για σχεδόν δυο δεκαετίες, στις μονές Αγίου Παντελεήμονος και Βατοπεδίου μέχρι την  ίδρυση από τον ίδιο της μονής Χελανδαρίου. Εξίσου σημαντικές σχέσεις είχε και με τη Θεσσαλονίκη όπου χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και αργότερα παρέμεινε στη μονή Φιλοκάλου, της οποίας υπήρξε ευεργέτης.

Φορείς

Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Πολιτισμού Σερβίας, Ιστορικό Μουσείο Σερβίας

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Serbian Ministry of Culture and Information Ιστορικό Μουσείο Σερβίας

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας

«Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας» «Ο άγιος Σάββας Σερβίας»

Φωτογραφίες

Επισυναπτόμενα