ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Δράσεις

Καλλίμαχος και Χρυσορρόη. Ένα βυζαντινό παραμύθι μέσα στο Μουσείο

Εργαστήριο δραματοποίησης που σχεδιάστηκε με βάση το βυζαντινό παραμύθι “Καλλίμαχος και Χρυσορρόη” (ιπποτικό μυθιστόρημα του 13ου αιώνα). Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά “ταξίδεψαν” στα χρόνια του Βυζαντίου με δραματοποίηση, παιχνίδι και θέατρο μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Όσο τα παιδιά συμμετείχαν στο εργαστήριο, οι γονείς τους άκουσαν το ίδιο παραμύθι σε συνδυασμό με ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ιδιαίτερα στις αίθουσες που περιλαμβάνουν αντικείμενα στα οποία γινόταν αναφορά κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το κλείσιμο της όλης δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να παρουσιάσουν στους γονείς τους τη δραματοποίηση της τελευταίας σκηνής του παραμυθιού.

Στόχοι

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου δραματοποίησης ήταν τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν και να βιώσουν μια ευχάριστη εμπειρία μέσα στο Μουσείο. Επίσης, το εργαστήριο στόχευε στην εξοικείωσή τους με τον χώρο του Μουσείου, μέσω της βιωματικής συμμετοχής και της αφήγησης, όπως και στην επαφή τους με τον βυζαντινό πολιτισμό, μέσω συσχετισμών με εκθέματα της παλαιοχριστιανικής και της μεσοβυζαντινής περιόδου αλλά και μέσα από την επαφή με ένα δείγμα βυζαντινής λογοτεχνίας. Αποσκοπούσε, τέλος, στην εξοικείωση των παιδιών με τη δραματοποίηση, μέσα από την ανάληψη ρόλων και το παιχνίδι, στην ανάπτυξη της φαντασίας τους και στην παραγωγή νέου λόγου.

Συντελεστές

Ο σχεδιασμός του εργαστηρίου δραματοποίησης ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π. με τις κ. κ. Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικό – παιδαγωγό θεάτρου, και Άννα Μπεζιργιάννη, εκπαιδευτικό, οι οποίες και το υλοποίησαν. Στον σχεδιασμό συμμετείχε επίσης η κ. Αναστασία Κουτσουδάκη, αρχαιολόγος – ξεναγός, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας του Α.Π.Θ.

Κοινό

Μαθητές

Διάρκεια

90 λεπτά

Αριθμός ατόμων

Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 άτομα)

Χώρος

Αίθουσα 2, Αίθουσα 6

Σχεδιασμός

Άννα Μπεζιργιάννη, Μάρθα Κατσαρίδου, Ιουλία Γαβριηλίδου, Εύα Φουρλίγκα