ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Σεμινάρια-ημερίδες

Ημερίδα “Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα Μουσεία”

Tο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη” ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης δια της υπεύθυνης κ. Ξ. Βασιλειάδου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του πιλοτικού προγράμματος με τίτλο “Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα μουσεία”. Τα μουσεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου. Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 110 εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί.

Οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των παραπάνω μουσείων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και κάθε ομάδα επέλεξε ένα θέμα σχετικό με εκθέματα του δικού της Μουσείου.

Το θέμα που επέλεξε η εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν ο “Χρόνος” και ο τίτλος του προγράμματος που σχεδιάστηκε είναι “Αλλοτινά και Τωρινά Πρόσωπα του Χρόνου”. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν μόνοι τους μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο με θέμα το “Χρόνο”. Έτσι, έγιναν δύο “εργαστήρια” υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος (22-23 Ιανουαρίου 2014), όπου συμμετείχαν συνολικά 50 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχο είχαν να “μπουν” οι καθηγητές στη θέση των μαθητών και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα προκειμένου στο μέλλον να μπορούν να το υλοποιούν μόνοι τους με την τάξη τους στο Μουσείο.

Δείτε στιγμιότυπα από τα “εργαστήρια” υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Αλλοτινά και Τωρινά Πρόσωπα του Χρόνου”

Κοινό

Εκπαιδευτικοί

Χώρος

Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη"