Παραπλανητικός Ήλιος με έργα του Jan Vanriet

Παραπλανητικός Ήλιος με έργα του Jan Vanriet

Κατηγορία:  Περιοδικές Εκθέσεις

Ημερομηνία Έναρξης:  12/10/2022

Ημερομηνία Λήξης:  13/11/2022

Εγκαίνια:  12/10/2022

Ώρα Έναρξης:  19:00

Χώρος:  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοφανώ εγκαινιάζει την έκθεση Παραπλανητικός Ήλιος με έργα του Jan Vanriet  την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στη έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ, παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο Βέλγος καλλιτέχνης και ποιητής Jan Vanriet, ο οποίος συνδέεται με το Ίδρυμα Θεοφανώ, καθώς είναι αυτός που φιλοτέχνησε το ίδιο το βραβείο που απονέμεται στους βραβευμένους, ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία της Βυζαντινής Τέχνης με αυτά του μοντερνισμού.

Φέτος το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη υπογραμμίζοντας τον ρόλο της στον διαπολιτισμικό διάλογο, και το Ίδρυμα Θεοφανώ σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν μία εικαστική έκθεση με στόχο να τονιστεί αυτή ακριβώς η σύνδεση: ο ρόλος της Τέχνης στη βελτίωση της κατανόησης των ποικίλων ιστορικών αλληλεξαρτήσεων, ιδιαιτέρως, αλλά όχι μόνο, στην Ευρώπη.

Τα έργα του καλλιτέχνη Jan Vanriet ανακαλούν μνήμες -ενίοτε τραγικές- από την πολυπολιτισμική ιστορία της Ευρώπης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Martin Germann «Το καλλιτεχνικό έργο του Vanriet […]  καταπιάνεται με και επιβεβαιώνει το παρελθόν, ή, με άλλα λόγια, αποτελεί έργο υπενθύμισης […]: κάθε μνήμη συμβάλλει στην οικοδόμηση του παρόντος, καθιστώντας κατανοητή την ταυτότητά μας. Χάρη στις συνεχείς αναφορές στην πάλαι ποτέ κατάσταση πραγμάτων, στη διαρκή υπενθύμιση της ιστορίας, ως αφηγητής μέσω της ζωγραφικής και του σχεδίου, ο Vanriet αμφισβητεί την conditio humana (ανθρώπινη κατάσταση) και, συνυφαίνοντας την ίδια του τη ζωή στο έργο του, αναλαμβάνει έμμεσα και την ευθύνη».

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος των έργων της έκθεσης.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγοί

ΕΡΤ3 ERT3 9,58 FM ERT3 102 FM TV 100 FM100

Επισυναπτόμενα