Μια ημέρα στο Μουσείο

Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και να ταξιδέψει στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα και να ανακαλύψει τη συνέχεια και σχέση του χτες με το σήμερα. Το οπτικοακουστικό υλικό και οι οθόνες αφής που πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση πληροφορούν για ειδικότερα ζητήματα, ολοκληρώνοντας την εικόνα του επισκέπτη για την ιστορία του Μουσείου, την οργάνωση της έκθεσης, τη διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού από την ανασκαφή στο Μουσείο μέχρι την τελική παρουσίαση, την ιστορία των Μουσείων διεθνώς, τη γραμμή άμυνας στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από τις βυζαντινές οχυρώσεις, τις επιμέρους πτυχές της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών.

Παράλληλα, σχεδόν όλο το χρόνο, έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τις περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από το Μουσείο στην πτέρυγα «Κυριάκος Κρόκος», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου», στον χώρο υποδοχής ή στο αίθριο με θεματικές που δεν εντάσσονται μόνο στα στενά όρια του βυζαντινής περιόδου αλλά προάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης, καθημερινού βίου, ιδιαίτερα όσον αφορά σχέσεις μεταξύ πολιτισμών και λαών, κοινωνικών ομάδων στη διαχρονία.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη με το εισιτήριο εισόδου, να παρακολουθήσει δωρεάν τον κύκλο ειδικών ξεναγήσεων: «Ένα έκθεμα διηγείται….» από αρχαιολόγους του Μουσείου. Με αφορμή μεμονωμένο έκθεμα ή ομάδα εκθεμάτων και με ειδική προβολή που προηγείται της ξενάγησης, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», ενημερώνεται για ειδικότερα θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (α΄ κύκλος: Όπλα και διπλωματία, β΄ κύκλος: Ενδύματα και υφάσματα).
Για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμένη όραση διαθέτουμε φυλλάδιο ελεύθερης επίσκεψης σε γραφή braille (ελληνικά-αγγλικά), ειδικά διαμορφωμένη υπαίθρια έκθεση με μαρμάρινα αντικείμενα, καθώς και πρόγραμμα ηχητικής - απτικής ξενάγησης στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο: «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο» σε τρεις γλώσσες πλέον της ελληνικής (αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά), η οποία περιλαμβάνει και ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το συνοδό. Όλες οι δραστηριότητες παρέχονται δωρεάν για τους επισκέπτες μαζί με το εισιτήριο εισόδου.

Το Μουσείο υλοποιεί σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε καθηγητές, ενήλικες, οικογένειες, ΑμεΑ. Για κάθε ομάδα προορισμού οργανώνονται και διαφορετικές δραστηριότητες έτσι ώστε οι επισκέψεις στο Μουσείο να είναι διασκεδαστικές και δημιουργικές μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι ρόλων. Μέσω της εκπόνησης ειδικών φυλλαδίων επίσκεψης οι καθηγητές ενθαρρύνονται να οργανώνουν οι ίδιοι επισκέψεις στο Μουσείο.

Το Μουσείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε όλες τις δράσεις εθνικής, πανευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας, στα πλαίσια επετειακών εορτασμών, όπως η «Νύχτα των Μουσείων» και η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Πανσέληνος του Αυγούστου, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. ά., δημιουργώντας πολιτισμικά γεγονότα, όπως παραγωγή μικρών ταινιών ειδικής θεματικής, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χορευτικά, μουσικά δρώμενα), εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Παράλληλα διοργανώνουμε ή φιλοξενούμε, όλο το χρόνο, δράσεις  επιστημονικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, λόγου και τέχνης, όπως συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις, η συμμετοχή στις οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό.

Όλες οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, στο αίθριο, στον χώρο υποδοχής, στα δύο αμφιθέατρα («Μελίνα Μερκούρη» και «Στέφανος Δραγούμης»).

Αναλυτικές πληροφορίες για τις επιμέρους εκθέσεις, εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα στα πεδία Εκπαιδευτικά και Νέα – Εκδηλώσεις.

Στο πωλητήριο του Μουσείου (του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων), ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει εκδόσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά θέματα, βιβλία τέχνης, παιδικά βιβλία, αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, σύγχρονες κατασκευές εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου, είδη ένδυσης, κοσμήματα, πρακτικά δώρα, παιχνίδια, αφίσες και κάρτες, κ. ά.
  
Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα ευχάριστο διάλειμμα ή να κλείσει την περιήγησή του στο καφέ - εστιατόριο «Β» του Μουσείου, το οποίο εκμισθώνεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων.