Απολογισμός Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών

25.05.2023 - 26.05.2023

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, με αφορμή εκθέματα από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιήθηκε ξενάγηση για ενήλικες με θέμα τα φυτά, τους μύθους και τους συμβολισμούς τους, στις 25/5/2023.

Επίσης, σχεδιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού με τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον φυτικό κόσμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις 26/5/2023.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες, αναζήτησαν και (ανα)γνώρισαν φυτά που φύονται στους κήπους του Μουσείου. Στη συνέχεια αναζήτησαν φυτά που απεικονίζονται σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Άκουσαν μύθους που συνδέονται με τα φυτά αυτά και γνώρισαν τους συμβολισμούς τους στην τέχνη. Στο τέλος κατασκεύασαν από ένα λουλούδι με την τεχνική Origami ως αναμνηστικό της επίσκεψής τους στο μουσείο.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, αρχαιολόγο-κινηματογραφίστρια, παρουσιάστηκε το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ «Ούριακος» σε σκηνοθεσία της ίδιας και επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Νικολάου Ευστρατίου, στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Μουσείου, στις 26/52023 το απόγευμα.